I brist på egna framgångar kan man alltid glädjas av andras motgångar!

När vi oroar oss för hur mycket vi ska frysa i vinter utan Putins olja och gas kan vi tänka på att det faktiskt är svårare att transportera Putins olja och gas någon annanstans än det är för Europa att ta emot energi från någon annanstans än Ryssland.

Enligt mångas tankesätt har Putin ett vapen i form sin stora dominas av energi exporten till Europa. Riktigt så ensidigt är det ju inte. Det är aldrig speciell enkelt att ersätta bortfallet av en stor kund med en eller flera andra kunder.
Eftersom det är viktigt att hålla ett bra och lönsamt pris för både säljare och köpare har både transport och logistik slimmats för just den här affären. Det betyder bland annat att det inte finns mer pipelines från Ryssland till Kina eller Indien att tillgå. Det tar lång tid att bygga nya pipelines. Dessutom ligger oljefälten längt ifrån Indien och Kina.
Att köra olja och gas på båt till nya kunder kommer inte heller att funka då Ryssland saknar isfria hamnar som lämpar sig för transport av olja och gas i stora volymer.
Så det är inte bara för Putin att vrida om en kontakt och ersätta försäljningen i Europa med Kina och Indien.
Så om vi förbereder oss för och genomlever en tuffare vinter så kommer Putin att ha mycket mindre pengar att köpa vapen och ammunition för till våren.

Visst känns det lite surt med en jobbig vinter, men tänk vilken mycket bättre framtid vi går till mötes.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “I brist på egna framgångar kan man alltid glädjas av andras motgångar!

  1. Ja, Putin har skjutit sig själv i foten.
    Men, tyvärr, man fruktar ju att hans insikt, att så är fallet, tyvärr inte leder till annat än ny djävulskap.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: