Solkraft billigare än kol

Trots att det redan 2018 var det billigare att producera el med solceller än med kolkraft. Anser många utvecklingsländerna att de har rätt att använda kolkraft tills de är ikapp de utvecklade ländernas välstånd. Som om det på något sätt krävdes kolförbränning för att bygga välstånd.

Idag vet vi att det finns billigare och icke nedsmutsande metoder för att framställa energi. Varför inte använda dessa?
Den anledning jag kan föreställa till att man vill använda kolkraft är att det är att billigare att bygga själva kraftverket.
Det man verkligen vill åt är producerad energi. Total kostnadsmodellen, LCOE, använder både fasta och rörliga kostnader visar att kolkraft är dyrare än sol och vind per kWh.
Det enda rationella jag kan tänka mig är att de länder som driver denna idé är rädda för att de inte kan bygga de nya lösningarna själva. Utan måste köpa lösningarna från andra länder, prestige förlust. Om en utvecklings inte kan bära den ränta som krävs för det här framtunga finansieringmodellen så borde man kunna ta av de pengar som den utvecklade världen har lovat att skänka.


Den utvecklade världen bör verkligen skämmas för att inte ha uppfyllt sina löften om kapital till utvecklingsvärlden för att bromsa klimatkrisen.
Utvecklingsländerna bör också skämmas för att inte använda de inte använder ”best bang for the buck” för att skapa grön energi, vi bor ju trots allt på samma planet.

Vi måste öka noggrannheten i att följa upp att våra ledare verkligen gör vad de säger.
Sen kan vi nog ha en viss förtröstan i att en hel del av det vi gör faktiskt utvecklas exponentiellt inte linjärt. Se på registreringen av nya elbilar och solcells bommen t.ex.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: