Bolltittare

Bolltittare är ett rätt nedsättande utryck som ofta används av sportjournalister som i efterhand analyserar varför det gick så dåligt som det gjorde. Det syftar till att vissa spelare bara rör sig åt det håll där bollen finns, inte där den kommer vara när spelaren kommer fram dit.

I den föränderliga tid vi befinner oss i duger det inte att röra sig mot utmaningen när det väl har hänt, den som är framgångsrik måste röra sig mot utmaningen innan den är tydlig. Vårt samhälle har länge belönat ett beteende att röra sig mot bollen. I och med krig, pandemi och klimatkris har bolltittarna blivit väldigt synliga, de ligger alltid efter.

Till exempel har SKN (Svenska Kraftnät) inte anammat att vi använder mer el i söder och producerar mer el i norr. Först nu när elkrisen är ett faktum har man fattat att det kan vara en bra idé att koppla ihop dessa delar av landet. Istället har man ägnat sig åt bolltittande och reagerat för sent. Med långa ledtider överlever man inte som bolltittare.
Bilbranschen har istället för att bygga och erbjuda efterfrågade produkter fortsatt att försöka få oss att köpa nedsmutsande, energislösande produkter som är där bollen är just nu.
Våra politiker är de värsta bolltittarna av alla. Vi trodde lite till mans att deras uppdrag var att leda oss in i den framtid som vi går till mötes, men de tittar bara på vad som ger dem flest röster nästa val och bryr sig inte alls om vart bollen är på väg.

Vi kommer inte ge vårt förtroende till någon som bara tittar var var bollen är just nu, för tiden går ju hela tiden framåt. Vi vill inte vara som bäst tvåa på bollen, för man gör som bekant inga mål utan boll.
Genom att välja vem vi ger vårt förtroende att leverera produkter och tjänster kan vi konsumenter styra vem som leder oss in i framtiden. Nu när vi är inne i en fyraårig tyst period kanske det är den bästa vägen.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “Bolltittare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: