Stoppa tillbaka CO2:n i hålet

I ett led att göra förbränning av mer olja och gas lite grönare har ”big oil” (de stora oljeproducenterna) försökt att åter introducera CCS (Carbon Capture and Storage) som en metod för att framstå som grönare. Det vore jättebra om man kan få det att fungera denna gång.

“Big Oil” försöker att på något sätt hitta sin roll i det framtida energisystemet, de har ingen just nu. Den enda roll som jag kan se för dem är att fånga in CO2 och stoppa tillbaka den infångade CO2 i de hålrum (kallas CCS) som de själva gjort. Det ger dock ”big oil” inget berättigande att fortsätta sälja produkter som när det väl används släpper ut CO2. Den CCS de talar om handlar bara om själva produktionen. Klimatneutralt blir det först när man även fångar in den CO2 som de produkter man säljer genererar.
Med de priser som ses idag för infångad CO2 finns ingen lönsamhet för CCS.
Inom EU har vi ett system där man kan köpa utsläppsrätter, tyvärr är det på tok för billigt att förstöra den luft vi alla behöver. Som det är nu räcker inte den ersättning som erbjuds till att någon ska vilja satsa på fristående CCS.

Våra politiker borde ha lite större tilltro till oss konsumenter och låta priset för utsläppen stiga över tid så att vi når klimatneutralitet 2045. De borde låta bli att ändra sig så fort någon skriker kompensation.
Kanske har forskarna rätt, det kommer att gå på tok för långsamt om man lägger mer ansvar på konsumenterna, så man måste kanske tvinga människorna till sin egen lycka.

Så här långt har våra politiker inte precis rosat marknaden och därmed inte gjort sig förtjänta av vårt förtroende.

Köp bara varor eller idéer som är bevisat klimatvänliga under produktion, transport, konsumtion och återvinning så kommer marknaden att reda ut resten.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “Stoppa tillbaka CO2:n i hålet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: