Dagens kärnkraft är dyr och dålig!

Det finns ingen fri lunch, bara osten i musfällan är gratis! Varför tror så många så intensivt på att investera i ny kärnkraft är det bästa alternativet för oss i denna klimat- och energioro.

Att skapa en kilowattimme energi kostar 15 öre per kwh med vind eller 65 öre med kärnkraft. På marknaden köper man där det är billigast, det är ganska ovanligt att man hellre betalar mer än 4 gånger så mycket, men det är det kärnkraftsivrarna vill att vi ska göra.

För att få en vilja att betala premium måste det man köper vara så mycket bättre än alternativet. Den enda punkten som kan skapa en premiumkänsla för kärnkraftsel är planerbarheten. Vi vet ju redan att kärnkraften är dyrare än alternativen, men vi vet även hur ovälkomna nya reaktorer är. Vi har ingen beprövad slutförvaring (ska funka i 200 000 år) för avfallet och processen för att skaffa bränslet är känt för att ha en extremt stor påverkan på omgivningen. Det mesta som framförs som uppsidor bygger på ny teknik som ännu inte finns.
Det verkar vara svårt för kärnkraftsförespråkarna att hålla isär vad som existerar och vad som är förhoppningar.

Om man har satsat på en profil som saklig och rationell är det lätt att hamna i en svekdebatt om man inte kan hålla reda på vad som är sanningar och förhoppningar. Kanske är det därför man undviker att säga vad som är förhoppningar och vad som är fakta.

Klimataktivisterna och Greta har rätt, vi måste agera nu! Lyxen att planera har vi redan försatt om du tvekar fråga Pakistanierna!

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: