Är AI utan fördomar?

Just när man tror att AI hypen har nått sitt crescendo inser man att det finns mer kvar. Nu när det är tydligt att Chatt GPT faktiskt fungerar kommersiellt så slår även tech jättarna på den stora trumman. Microsoft ska integrera GPT i BING. Google har naturligtvis sin egen, de har bara inte berättat för omvärlden om den och det är nog bara en tidsfråga innan Apples användare kan få sin egen chatbot för att chatta med sitt eget AI.

GPT3 kommer snart att ersättas av GPT4 baserad på ett ofattbart mycket större dataset än GPT3. I denna hype får vi inte glömma att AI inte är något annat än en samling statistiska modeller som vi människor, tack vare tekniska landvinningar, kan använda på större mängder data än någonsin tidigare. Den gamla statistiska sanningen ”skit in – skit ut” gäller fortfarande. AI är fortfarande inte något ”Orakel i Delphi” som kan se in i framtiden. Med nya större datamängder kan vi nog be AI:t göra fler saker på fler språk, men jag tror inte att svarskvaliteten förbättras i takt med att datasättets storlek ökas dramatiskt.

Kanske gör någon en algoritm som kan sortera bort fake news, propaganda och annat ”hitte på”, men är vi verkligen beredda på att algoritmen bestämmer över oss? Hur vet vi att algoritmen inte har fördomar och oönskade värderingar.

Det blir nog som Hoola Bandola Band sjöng ”vem i hela världen kan man lita på?”. Vi ska nog lita mest på de som är mest transparenta, de som låter oss ta del av många synvinklar och erkänner sina egna fel och begränsningar.
Bara de som ljuger är beredda att kasta den första stenen.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: