Vem kom först – hönan eller ägget?

Vem som kom först till internet, telco- eller techbolagen, är faktiskt en svårare fråga än man tror. De båda var ialla fall ömsesidigt beroende av varandra i början. Det finns säkert många akademiker som kan hävda att att telekom bolagen var synnerligen oinblandade i början.

EU har börjat förbereda en lag som ska tvinga teknikbolagen (tex. microsoft, google, facebook, apple) att betala avgifter till telebolagen för att de har gjort det möjligt att nå till konsumenterna. Det är visserligen sant att utan telekombolag hade teknikbolagen inte kunnat nå till sina användare. Men utan teknikbolag hade det inte funnits så många internet prenumeranter som hade behövt nås.
Utan ett intressant internet hade varken internet prenumerationer eller bandbredd behövts. Så det känns som Vesthager borde ta sina regulatörer och vända tillbaka till skrivbordet och fundera på vem ska dra nytta av denna reglering.

Frågan är faktiskt: Vem som ska ha mest inflytande över oss, telekom- eller teknik-bolagens ägare? I många fall är telekombolag nationellt ägda, dvs kontrollerade av våra politiker. Politiker är varken kända för sin omutbarhet eller sin förmåga att ta till sig nyheter eller användares behov. Så även om Ines Usman inte hävdade att internet var en fluga(det var SvDs reporter) så var det värre än så, hon kunde varken ta till sig eller fatta hur internet skulle kunna att användas.

Även om våra politiker stör sig på att teknikbolagen tjänar hysteriskt mycket pengar så måste de först och främst tänka på hur vi användare påverkas av en reglering, inte på hur man ska hjälpa nationella telekombolag att konsolidera sina monopol.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “Vem kom först – hönan eller ägget?

  1. Nu har jag lärt mig ngt nytt igen.
    Har väl aldrig funderat över skillnaden på distributör och teknikbolag. Bara nyttjat möjligheterna.
    Så detta blev ett nytt perspektiv.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: