Ibland undrar man…

Hur kan vi oroa oss för att elen inte ska räcka till i en framtid där vi inte gräver upp och bränner saker. Vi vet att det vi gräver upp och bränner med säkerhet kommer att ta livet av vår civilisation över tid. Vi, våra barn och barnbarn går en säker död till mötes om vi fortsätter så här. Och fortsätter gör vi så länge vi är så förändringsovilliga som vi är just nu.
Det som präglar vårt och många andras samhällen är rädslan för att göra fel, ”om jag inget gör så har jag inte gjort något fel”. Man är så otroligt rädd för att göra fel att man hellre sakta dör medans man väntar på någon annan.

Många tror dessutom att elektrifieringen går ut på att ersätta förorenande och nedsmutsande maskiner med maskiner med elmotor. Elektrifieringen handlar till största delen om att bli effektivare. Vi måste använda den energi vi kommer åt på ett effektivare sätt. Att använda elektricitet istället för att förbränna är så otroligt mycket effektivare att vi har kommit att kalla den omställning vi måste genomgå för Elektrifieringen. Det här är ju inget vi gör för klimatets skull, utan för att vi vill att vår civilisation ska överleva.

Energi finns i överskott och kan inte förstöras, bara transformeras. El-Energi är faktiskt den form av energi som kommer närmast ren fysisk energi.
Vi har med tiden lärt oss vilka former av energi vi kan komma åt och som lämpar sig till det vi vill åstadkomma. Vi har dock varit synnerligen resistenta för att acceptera de oönskade negativa bieffekterna som uppstått vid transformationen av energin till ett av oss önskvärt format. Man kan lätt säga att vi oftast prioriterat och vant oss vid de kortsiktiga vinsterna och att vi med lätthet har kunna bortse från de negativa bieffekterna. Om dessutom någon annan har tagit hand om de negativa bieffekterna, så har vi med glädje kört vidare på den inslagna vägen.

Men någon dag blir bägaren full och ingen annan vill eller kan ta hand om de negativa bieffekterna. Vi är inte där ännu, men vi måste ta hand om de negativa bieffekterna också inte bara det goda. Om vi bestämmer oss för att ta hand om bieffekterna så kan vi säkert göra en bra affär av det också, samtidigt som vi räddar vår civilisation från undergång.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

2 reaktioner till “Ibland undrar man…

 1. Hej Rikard,

  Lite positiv input i ämnet med förbränningsmotorn som ett fortsatt bra milljöalternativ.

  1) Biogas som drivmedel. Ja det innebär att fortsätta använda förbränningsmotorn men om man använder avfall från hushåll och jordbruk som annars skulle släppa ut metan i atmostfären vid förruttnelse och framställer biogasen med förnyelsebar energi så kan det bli en klimatpositiv process! Metan är ca 27 ggr mer potent växhusgas än CO2. Ett besök på Linköpings tekniska verk ger säkert intressanta inblickar.

  2) Vätgas i förbränningsmotor istället (eller som brygga till bränsleceller). Fler och fler tillverkare hakar på vad som just nu kanske är den hetaste trenden eftersom man når väldigt bra emissionsnivåer. Inte noll – men nästan! Big oil kan börja ställa om till att göra vätgastillverkning billigare även om inte bränsle cellerna är klara för serieproduktion.

  (En bränslecell är fortfarande dyr och inte så enkel att integrera – det försvinner ju tex ingen värmeenergi i avgaserna, så kylbehovet/kysystemen blir stora, mm. Förutom de tekniska utmaningarna behövs investeringar i att industrialisera tillverkningen så att kostnaderna går ner. Det kommer vara en lösning men tillsvidare är vätgas direkt i motorn toppen!)

  Men eldrift från batteri då? Jo det har såklart en stor roll men just nu är efterfrågan på mineralerna flera gånger större än utbudet och det driver som bekant kostnaderna uppåt. Jag tror att näringen skulle må bra av lite långsammare takt i tillväxten så att myndigheterna hinner med båda att miljöpröva och följa upp att brytningen av mineralet sker på ett sätt som inte är farligt för människa och miljö.

  Alltså:
  1) Batterifordon där elen tillverkas miljövänligt – tex i Sverige. 2) Biogas där det finns människor och djur men inte tillräckligt med vatten eller vindkraft 3) Grön vätgas där det finns gott om sol eller vind så att den kan framställas billigt.

  Jag är positiv – vi håller faktiskt på att fixa detta Lösningarna och investeringarna pågår!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: