Förändrade beteenden med AI

Det är lite överraskande att Microsoft har tagit flaggan för att ta AI till användarna. Microsofts försök med att få oss att använda deras sökmotor ”Bing” har av oss användare setts som rätt taffliga.
Men i och med Googles nästan panikartade introduktion av Bard (deras eget användargränssnitt till deras eget ML/AI) så känns Microsoft fräschare igen. Att Google skulle få Microsoft att framstå som mer dynamiskt igen var väl inte riktigt vad de hade tänkt .

Det är mentalt svårt, nästan omöjligt, att förändra en affärsmodell som historiskt har tjänat en väl. Googles panik kring Bard är ett tydligt exempel på detta.
Som den föredragna sökmotorn har Google haft nästan oändlig tillgång till attraktiva annonsplatser, men nu förändras detta.
När man med Generativa AI algoritmers hjälp gör möjligt att öka precisionen och dessutom att direkt uppmana algoritmerna att även göra det man vill ha gjort, så blir det mycket färre annonsplatser att sälja.
Den affärsmodell som Google byggt sin intjäning på blir alltså mycket mindre lönsam när antal kontrollerade annonsplatser bli färre.
Däremot fungerar Microsoft köp eller prenumerationsmodell utmärkt. Som en bonus för Microsoft så framstår de i bättre dager.

Microsofts har kanske bara haft tur men deras affärsmodell passar mycket bättre i en ML/AI värld än Googles.

Man måste börja förändringar av affärsmodeller långt innan man börjar använda den, man kan inte börja utveckla affärsmodellen när man i praktiken ser att den man har inte duger, då är man redan sen. Kanske rent av för sen

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: