Sluta förneka!

Nu finns det ingen rationell anledning kvar för att inte fånga in klimatsmart energi. Det är möjligt, det är billigare och det är snabbare, vad mer kan vi önska?

Energi är oförstörbar, men den kan omvandlas till olika former tex lägesenergi, värmeenergi, kemisk energi och rörelseenergi.
Över tid har vi människor lärt oss var vi kan hitta energi och hur vi ska omvandla energin till den form vi behöver just då. Till exempel när vi kör bil med förbränningsmotor så vill vi att den kemiska energin som finns i bensinen ska bli till rörelseenergi som för bilen och dess passagerare framåt. Tyvärr är processen synnerligen ineffektiv, bara 35% (95% i en elbil) av insatt energi blir till önskad energi. Processen har även nackdelen att vid omvandlingen av bensinen till rörelseenergi så bildas även avgaser som på lång sikt gör det omöjligt för mänskligheten att överleva på vår planet. Egentligen är detta mer än nog för ett omedelbart förbud. Tyvärr har vi byggt ett beroende som bygger på förbränning av mer olja och gas som gör det svårt. Då denna förbränning har givit oss bekvämlighet, har vi valt att bortse från de giftiga avgaserna. Då denna negativa konsekvens dessutom ligger i framtiden så har vi fortsatt att bränna olja.


Många av de som byggt sin bekvämlighet och rikedom på att bränna olja har vetat om nackdelarna men inte delat med sig av denna kunskap för att kunna fortsätta att själva njuta av fördelarna.
Det är som att röka tobak, man vet att det är dåligt för en själv och andra men eftersom man inte omedelbart faller död ner röker en del tobak ändå.

Det enda som håller oss tillbaka från att bli klimatsmarta är vår egen bekvämlighet. Eftersom vi har varit lite tröga med att komma igång med klimatåtgärder kan vi tyvärr inte vänta ut den bästa lösningen, vi får köra på det vi har. Som väl är så har vi det mesta vi behöver, bara vi avstår lite av vår egen bekvämlighet.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “Sluta förneka!

  1. Hej, förutom verkningsgrad i fordonet synnerligen viktigt att studera totala verkningsgraden i ett ”well-to-wheel” perspektiv. Energimixen i olika delar av världen spelar också in. En elbil kan vara klimatpositiv i ett land men negativ i ett annat land beroende på energimix. Sedan har vi hållbarhetsperspektivet som också behöver beaktas. Mineraler som behövs för att producera batterier är inte oändliga ävenom de kan återvinnas. Långsiktigt är den enda resurs vi har i överflöd vätgas som framställs genom elektrolys. Kör man det genom en bränslecell för att generara el under drift så släpper bilen bara ut vatten som avgaser och förbränner man den i en ”dieselmotor” så är emissionerna nära noll (vilket är en bra start). För personbilar verkar industrin ha enats om att batterier är en bra lösning men inte för alla tyngre fordon. Spännande och viktiga saker det här!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: