AI igen…(del I)

Just nu är i princip allt AI, för 25 år sen var allt turbo. Priset togs nog av Porsche som lanserade sin elektriska modell Porsche Taycan Turbo. Kan ens en elbil ha turbo… Enligt Porsche själva så ska vi se etiketten Turbo som betydelse av en utrustningsnivå, inte uppenbart men namngivningen är fortfarande fri så vitt jag vet. Samma idé verkar gälla även AI.

Den närmsta tiden kommer allt bli AI, kanske kommer det tom att bli ett säljargument att vara AI-designad. Idag är AI förknippat med paradiset för några och med helvetet för andra. Men vad är det egentligen, kan det förutse framtiden? Vad jag vet kan ingen se in i framtiden, inte heller AI. AI är dock bra på att gissa, ju bättre data ju bättre gissningar. Ett AI är egentligen en algoritm som använder statiska modeller för att gissa så bra som möjligt.

Statistiker har troligen länge känt sig lite försmådda av utryck som ”lögn, förbannade lögn och statistik” men nu äntligen finns en chans till upprättelse!
Högt profilerade individer börjar dock bli rädda för att en maskin tänker fortare och bättre. De förstår inte vad maskinen gör.
Individer tycker inte om att inte förstå, det man inte förstår vill man gärna förbjuda eller reglera.

Nu är AI lite som anden i flaskan, svår att stoppa tillbaka när man väl har släppt ut den. Eftersom anden faktiskt sen ett tag är ur flaskan så vill vi att det bästa AI:t ska vilja spela i vårt lag. Vi måste lita på att de som utvecklar AI:t, så att det bästa AI:t spelar i vårt lag!

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: