Att lagra! (II)

Att lagra centralt och sedan dela ut efter behov är alltid mer ekonomiskt än att flytta lagret till användarplatserna (noderna). Genom att centralisera lagret kan man hålla ett mindre säkerhetslager för en viss säkerhetsnivå än om lagret är distribuerat till noderna. Dessutom kan man säkerställa att den nod som har störst behov får den mängd som är bäst för systemet vid denna tidpunkt.

För att detta ska kunna fungera måste det finnas förtroende och solidaritet mellan noderna och det centrala lagret. Noderna måste lita på, och acceptera, att de får det material som ger den den bästa lösningen för systemet. Om man inte kan uppbåda tillräckligt förtroende och acceptans så funkar inte ett centraliserat lager. Om det råder oenighet vad man ska ha lagret till så är det nästan omöjligt att skapa ett fungerande centrallager. Förtroende kommer inte att uppstå om lagret innehåller bössor och kanoner när noderna vill ha andningsmasker.

Ett beteende där enskilda noder bygger upp separata lager leder till effektivitetsförluster för systemet och kan dessutom leda till brustet förtroende för systemet samt för de andra noderna.

Att hålla beredskapslager låter som något vars ansvar borde flyttas från militären till MSB. Eller är det så att vi inte har fullt förtroende för MSB?

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: