Energi på fel ställe vid fel tillfälle

I Sverige producerar vi energi i norr och konsumerar den i söder, vi måste alltså alltså transportera energi från norr till söder. Det har vi gjort länge. Nu när elkonsumtionen ökar så har vi upptäckt att det är brist på el i söder och överskott i norr. Ett av staten helägt företag, Svenska Kraft Nät(SKN), ska se till att det går att transportera el till till de delar av landet som behöver el. Man kan ju förstå att det blir långa ledtider för att förändra kapaciteten.

Men 10 års ledtider känns i längsta laget. För 10 år sedan kom den första Android baserade Smartphonen och SKN bestämde sig för att uppgradera södra länken, det känns verkligen som en annan tidsålder. Nyss berättade man om en ny försening på 3 år och dessutom blir överföringskapaciteten 400 MW mindre än planerat. Och att detta påstås bero på att Ringhals läggs ner. Att Ringhals ska avvecklas kan ju inte vara en nyhet, ens för SKN.

Jag får inte ihop det, om vi minskar energiproduktionen i söder där vi har ett underskott av el så borde man ju öka transportkapaciteten för el, inte minska den.

Det här med monopol är svårt, Svenska Kraft Nät har med eftertryck visat att man inte har kunnat sköta sitt monopol.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

4 reaktioner till “Energi på fel ställe vid fel tillfälle

  1. Här är ett tänkvärt citat från Percy Barnevik: ”Vi har i Sverige billig el, vi har ren el, vi har säker el, vi har kort sagt den energiförsörjning som alla andra länder skulle vilja ha. Och vårt huvudsakliga bekymmer är hur vi på kortast möjliga tid ska komma ur denna situation.” 17 Feb 2017

    Gillad av 1 person

  2. Lyssnade på debatt mellan Ygeman och Kristersson. Istället för att diskutera problemet här och nu, ägnades en stor tid till att diskutera den egna förträffligheten och den andres tillkorta kommandeunder olika regeringsperioder.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: