Mat efter pandemin

När man tänker på framtidens mat så kopplar många det till nya råvaror och nya produktionsmetoder. Det är troligen inte där vi kommer att se de närliggande förändringarna, det kommer troligen ske inom logistikområdet. De som ligger illa till fuddar troligen redan. Intressant är hur AXfood, sänder helt olika budskap till konsumenter (e-handeln ökar) och till investerare (e-handel en lyxprodukt), ligger de kanske efter?

Inom all industri så finns det stora vinster i att veta vad man ska beställa för råvaror för att kunna uppfylla sina kundåtaganden. Om man vet vilken volym av en vara som kunden vill ha så kan man optimera flödet. Om man har många prenumeranter på sina matkassar så kan leverantörskedjan optimera sitt flöde baserat på pålitliga och bra prognoser. Det leder i sin tur till lägre inköps- och plockkostnad. Platsen och butikslayouten för plockningen blir irrelevant. Det är pris och inspiration som gäller.
De varor som man glömt bort för stunden kan kompletteras i butiker där snabbhet är viktigare än pris. Här är det nästan omöjligt att förutsäga vad kunden kommer att köpa. Det blir svårt, för att inte säga omöjligt, att optimera flödet då inte ens kunden vet vad hen har glömt bort.

Idag försöker handlarna adressera alla behov i en lösning. Pandemin vänjer oss vid att beställa hem matvaror och på sikt kommer detta att förändra logistiken kring mat. E-handel är inte en lyx, utan det normala i framtiden. Konkurrensen kommer att öka och vi konsumenter kommer att få billigare, snabbare och mer varierad mat.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: