Maskinerna är våra vänner

I veckan har många börjat se vart framtiden är på väg. Efter många år av algoritm- och prestandaförbättringar överraskas gemene man av hur bra Chat GPT är! Här följer ett exempel. Jag bad Chat GPT, visserligen på engelska, beskriva vad GPT är: ”The GPT (Generative Pretrained Transformer) is a type of language model developed by OpenAI. It is a large, deep learning model trained on a massive amount of text data to generate human-like text. GPT is commonly used for a variety of language tasks, such as language translation, summarization, and text generation” Efter ett kort prov får man nog säga att det är en bit kvar innan det blir lätt att använda.

Om man dessutom använder Dall E så kan man skapa nya bilder, garanterat royaltyfria, till sin blog.

Man kan ägna sig åt att säga att dessa AI verktyg är för rudimentära, men om man vet vad man vill säga så kan man automatisera framtagandet av sin blog.
Vi människor vill ju gärna veta vad som händer i framtiden, men vi måste komma ihåg att ML/AI faktiskt bygger på statistik, något som har hänt. Verktygen ger dig inte möjlighet att spå framtiden, men det ökar dock sannolikheten att dina förutsägelser är korrekta.

Nu har vi skapat verktyg som kan göra det tunga jobbet medan vi människor kan prioritera vad vi vill säga och låta datorerna formulera och illustrera det. För några år sen var dessa verktyg otänkbara. Idag finns de, om än rätt opolerade.

Vi får inte glömma bort att detta är en underbar tid att få leva i, trots att det finns gott om individer som strävar emot.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “Maskinerna är våra vänner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: