Tipping point

Att illustrera en ”tipping point” görs enklast genom att jämföra med en gungbräda i lekparken. I ursprungsläget står alla på den sidan som är lägst på gungbrädan. En individ tror att det är bättre på den andra sidan och går över dit, fler och fler går över för att njuta av den bättre utsikten. Men när tillräckligt många har gått över gungbrädan så tippar den över och den andra sidan blir lägst. Ju fler som står på den lägsta sidan, desto svårare är det att tippa tillbaka brädan.

Det är så man tänker om mängden co2 i atmosfären. När nivån är för hög blir det nästan omöjligt att sänka den igen.
Det är väldigt lite co2 som läcker ut i världsrymden.
Energin som värmer vår planet kommer ifrån solen, och först när den träffar något som inte reflekterar den energin så omvandlas energin till värme. När vi ökar koncentrationen co2 i atmosfären så ökar vi chansen för energin att träffa en co2 molekyl både på väg in och ut ur atmosfären och därmed att omvandlas till värme i vår atmosfär.
Om energin omvandlas till värme i vår atmosfär så stiger temperaturen i atmosfären.
Vårt behov av energi har lett oss till att använda energi från förr i tiden och lagrats in i vår planet under miljontals år, men vi använder den på kanske 100 år. På så sätt ökar vi co2 koncentrationen och därmed höjer vi temperaturen på vår atmosfär. När temperaturen i atmosfären stiger så smälter isarna, tundran tinar och vattennivån i världshaven stiger, öknarna sprider ut sig. Det i sin tur leder till mer uppvärmning av atmosfären, och runt går hjulet.

Vi människor tycker bland annat om att bosätta oss nära vatten, de som har råd kommer att bygga maskiner och vallar som skyddar dem från översvämning och de som inte har råd, de får flytta.
Redan idag så är vi ovilliga att ta emot människor som vill flytta till områden som har en bättre levnadskvalitet.
Genom att inte göra något för att förbättra klimatet så spär vi på incitamentet för att flytta.

Forskarna hävdar att så länge vi har en temperaturökning på mindre än 2 grader så slår gungbrädan inte över och vi får inte en automatisk förändring mot en högre temperatur i vårt klimat.

Det som är bra med det hela är att vi faktiskt fortfarande kan påverka roten till problemet innan gungbrädan slår över men det börjar bli bråttom. Istället för att söka en gudomlig rättvisa, kan vi ta en del olägenheter och varje dag jobba mot att minimera våra utsläpp av co2 så att gungbrädan inte tippar över.


Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

En tanke på “Tipping point

 1. Gungbrädan var en tydlig och lättförståelig symbol for problemet med den globala uppvärmningen!
  Hoppfull – det går fortfarande att välja sida.
  Konkret – jag KAN göra något.

  I kväll ska jag se del 1 av den brittiska dokumentärserien: Lyssna inte på mig.
  .

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: