Jag är en individ, inte en grupp!

Insamlat data ruttnar, datat blir mindre och mindre relevant ju längre vi kommer från tidpunkten för insamlandet. Det enda officiella beviset för att en individ är från en viss nation är våra pass. Ett svenskt pass har en giltighetstid på 5 år. Bilden i passet som ska bevisa att du är den rättmätige passinnehavaren är alltså lika gammal som den tid som gått sedan passet gavs ut. Ofta har vi förändrats rätt mycket under denna tid. I dagens föränderliga värld borde vi kunna kräva mer. Dessutom borde vi inte vara beroende av en pappersbit för att bevisa nationstillhörighet, vi borde kunna ställa högre krav. Till och med bevis för pengar håller på att förändras, sedlar försvinner och ersätts av digitala bevis.

Dagen pass borde förpassas till soptippen, passet borde kunna vara digitaliserat, dynamiskt och allestädes tillgängligt.

Det nya passet kan ta sitt ursprung i den pandemi vi alla slåss med idag. Det är fullt förståeligt att länder sätter krav på smittostatistik för att tillåta inpasseringen i sin nation. Men att använda det existerande passet för detta är ingen bra idé, det tvingar individer att acceptera en nations gruppegenskaper som sina individuella egenskaper.

Vi borde kunna kräva att bli behandlade som de individer vi är och inte få våra egenskaper generaliserade baserat på att alla i en grupp har samma egenskaper som gruppen.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: