Kostnad är 2 komponent

All kostnad byggs upp av två komponenter, fast kostnad och rörlig kostnad. Under en herrans massa år har man predikat att kostnad och pris inte har med varandra att göra. Priset ska sättas baserat på den nytta som kunden upplever när han utnyttjar produkten/tjänsten. Detta är helt sant, kostnaden är ett bivillkor, ett nog så viktigt sådant. Ordet bivillkor kan förleda en att tro att det inte är speciellt viktigt, men det är det. Om bivillkoret inte är uppfyllt, så saknar problemet en lösning.

Att den rörliga kostnaden uppstår per producerad enhet är ganska begripligt, men den fasta kostnaden är ju nästan densamma oavsett hur många enheter man producerar och säljer. Säg att man har en fast kostnad på 10 miljoner och producerar 10 000 enheter. Sen fördelar vi ut denna kostnad på varje enhet så blir det 1000 kronor per enhet. Men säg att man tror sig producera 10 miljoner enheter då blir det ju 1(en) krona per enhet, viss skillnad.

Ju större total volym man törs tro på desto lägre styckkostnad kan man tro på. Med lägre styckkostnad kan man fortfarande tjäna pengar då priset sjunker. Den här tanken är definitivt konserverande. Få är villiga att dela med sig av framtida vinster, man vill ju inte sälja pälsen innan björnen är skjuten. Men det är just det några sentida succéföretag har gjort. Man har accepterat mycket risk nu för att tjäna många pengar sen. De mest kända är Google, Facebook, Tesla och Netflix. Dessa företag har alla varit beredda att ta höga fasta kostnader initialt för att åtnjuta låga framtida rörliga kostnader.

Publicerad av Framtiden är här!

Jag är övertygad om att framtiden blir bättre om vi bara tänker efter. Medgundare av 27M, före detta Nokia anställd, digitalTV veteran och teknikoptimist

2 reaktioner till “Kostnad är 2 komponent

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: